avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Casa de marcat PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Casa de marcat PFA

Buna ziua. Sunt inregistrata ca PFA si ma ocup cu predarea cursurilor de dans la gradinite si scoli si o data pe an aceste cursuri sunt materializate in spectacole sau serbari pentru parinti si cadrele didactice. De la finante mi s-a spus de catre inspectorul de ruta cum ca am nevoie de casa de marcat si nu pot sa dau chitanta. In zadar i-am explicat ca nu vand nici un fel de produs ci doar predau dans si atat, mi-a raspuns rastit ca imi vand serviciile, deci fac comert. De asemenea pe declaratia veniturilor estimate m-a trecut cu venituri comerciale si nu venituri din profesii libere. Eu din cate stiu artistii (cum sunt si eu coregraf, dansator) sunt liber profesionisti. Cunosc foarte multe persoane asemeni mie sau cluburi de dans care presteaza aceleasi servicii si dau doar chitanta. Intrebarea mea este daca am sau nu nevoie de casa de marcat? Pot elibera doar chitante sau exista o lege care obliga PFA-urile ca mine sa aiba case de marcat? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: radutioana , utilizator 12:27, 7 Noiembrie 2011
Conform OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale - actualizata la 3.09.2007 - nu sunteti obligata sa detineti casa de marcat.
h) activitatile desfasurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implica crearea unei societati comerciale;

www.avocatnet.ro/content/art...
[ link extern ] /
L.C


Va multumesc frumos. Mi-a fost de mare ajutor raspunsul dumneavoastra, doar ca atunci mai intervine o problema. Inspectorul de ruta mi-a spus ca ceea ce fac eu nu face parte din profesiile libere, iar codurile CAEN cu care sunt inregistrata sunt 8552 (invatamant in domeniul cultural - limbi straine, muzica, teatru, dans etc) si 9001 (activitati de interpretare artistica, spectacole). Sincer cei de la registrul comertului habar nu au avut ce cod sa-mi treaca si cele doua au fost cele mai apropiate de ceea ce fac. Pe un site am gasit ca artistii fac parte din profesiile libere, iar pe alt site nu fac parte. Conform definitiei profesiilor libere eu ca PFA fac parte din asa ceva, atunci intrebarea mea este am fost inregistrata gresit?
Am gasit aceasta lege. Ca artist/coregraf fac sau nu fac parte din profesiile libere?
In prima parte spune de domeniul artistic ca profesie libera, iar la punctul 2 nu ma regasesc deloc.
Din coroborarea acestor prevederi si tinand cont de lista cu membrii Uniunii Profesiilor Liberale din Romania precum si de anexa nr. 2 (LISTA profesiilor reglementate în Romania) din Legea 200/2007 se poate concluziona ca din punct de vedere fiscal sunt considerate venituri din profesii libere veniturile obtinute din prestari de servicii cu caracter profesional, in domeniile stiintific, literar, artistic, educativ si altele :
1. desfasurate in mod individual sau in diverse forme de asociere,
sau
2. desfasurate pe baza de contract pentru societati comerciale sau alte entitati reglementate potrivit legii sa desfasoare activitati care genereaza venituri din profesii libere,
de către:
medic (Colegiul Medicilor din România),
medic veterinari (Colegiul Medicilor Veterinari din România),
avocat, avocatii stagiari in baza contractelor de colaborare, avocatii salarizati in interiorul profesiei (Uniunea Nationala a Barourilor din România),
notar public (Uniunea Nationala a Notarilor Publici din România),
executor judecatoresc (Ministerul Justiţiei),
expert tehnic (Corpul Expertilor Tehnici din România – CETR);
expert contabili (Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România – CECCAR),
contabil autorizat (Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România – CECCAR),
consultant de plasament in valori mobiliare (Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare – CNVM);
auditor financiar (Camera Auditorilor Financiari din România),
consultant fiscal (Camera Consultantilor Fiscali),
arhitect (Ordinul Arhitectilor din România),
traducator/interpret autorizat (Ministerul Justiţiei),
sportivi,
arbitri sportivi,
farmacist (Colegiul Farmacistilor din România),
psiholog cu drept de libera practica (Colegiul Psihologilor din România)
practician in reorganizare si lichidare (Uniunea Nationala a Practicienilor în Insolventa din România),
persoane autorizate sa realizeze si sa verifice lucrarile de specialitate din domeniul cadastrului, geodeziei si cartografiei (Ordinul Geodezilor din Romania),
urbanist (Registrul Urbaniştilor din România),
restaurator (Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice),
asistent medical (Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din România)
tehnician dentar (Ordinul Tehnicienilor Dentari din România),
consilier in proprietate industriala (Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci),
consilier juridic (Ministerul Justiţiei);
consilier de probaţiune (Ministerul Justiţiei);
expert tehnic judiciar (Ministerul Justiţiei);
expert criminalist (Ministerul Justiţiei);
broker (Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare – CNVM);
evaluator (Uniunea Nationala a Evaluatorilor din România – ANEVAR)
mediator (Consiliul de Mediere)
verificator de proiect atestat, expert tehnic atestat şi responsabil tehnic cu execuţia, auditor energetic pentru clãdiri (Ministerul Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice şi Locuinţelor).

Din punctul meu de vedere ati gresit inca e la inceput. Inregistrarea la Registrul Comertului nu era necesara pentru ca profesiile libere sunt exceptate de la aceasta obligatie. Intrebare inutila dar relevanta: de ce aveati nevoie de 2 coduri COR? Cu primul cod mentionat puteati sa functionati in liniste doar cu CIF-ul eliberat de Administratia Financiara.

Legea nr. 26 din 5 noiembrie 1990 *** Republicata privind registrul comertului, cu modificarile si completarile ulterioare
CAP. 1 - Dispoziţii generale
ART. 1
(1) Comercianţii, înainte de începerea comerţului, precum şi alte persoane fizice sau juridice, prevăzute în mod expres de lege, înainte de începerea activităţii acestora, au obligaţia să ceară înmatricularea în registrul comerţului, iar în cursul exercitării şi la încetarea comerţului sau, după caz, a activităţii respective, să ceară înscrierea în acelaşi registru a menţiunilor privind actele şi faptele a căror înregistrare este prevăzută de lege.
...
(2) În înţelesul prezentei legi, comercianţii sunt persoanele fizice şi asociaţiile familiale care efectuează în mod obişnuit acte de comerţ, societăţile comerciale, companiile naţionale şi societăţile naţionale, regiile autonome, grupurile de interes economic cu caracter comercial, grupurile europene de interes economic cu caracter comercial şi organizaţiile cooperatiste.
...
(1) Comerciantul are obligaţia să solicite înregistrarea în registrul comerţului a menţiunilor prevăzute la art. 21, în cel mult 15 zile de la data actelor şi faptelor supuse obligaţiei de înregistrare.
...
ART. 13
(1) Cererea de înmatriculare a unui comerciant persoană fizică în registrul comerţului va cuprinde:
a) numele şi prenumele, codul numeric personal, domiciliul, cetăţenia, data şi locul naşterii, starea civilă şi activitatea comercială anterioară; b) firma comercială şi sediul acesteia; c) obiectul comerţului, cu precizarea domeniului şi a activităţii principale, astfel cum sunt prevăzute în autorizaţia pentru exercitarea comerţului;

[ link extern ]

Dupa cum reiese si din articolele de lege mentionate, toate persoanele fizice, societati comerciale, intreprinderi familiale sunt numiti comercianti si este clar ca lumina zilei ca dvs. nu faceti acte de comert. Organul care s-a rastit la dvs. nu a facut decat sa respecte legea in sensul ca profesia dvs. rezulta a fi inregistrata la R.C. ca fiind activitate comerciala. Nu se vor obosi sa caute diferenta intre profesiile liberale si cele comerciale atat imp cat sunteti inregistata ca facand acte de comert.
Sincer cei de la registrul comertului habar nu au avut ce cod sa-mi treaca si cele doua au fost cele mai apropiate de ceea ce fac.

Ar fi fost foarte bine daca va informati inainte daca este neaparat necesara inmatricularea la R.C. dar acum trebuie vazut cum rezolvati situatia. Dupa umila mea parere, trebuie sa consultati un specialist in materie si poate ca in baza articolului 25 din legea de mai sus, reusiti sa va radiati al doilea cod (9001) si totodata si de la R.C.
Va urez mult succes si poate ne spuneti cum ati rezolvat situatia.
L.C.


Va multumesc frumos de lamuriri. Acum sper ca in cat mai scurt timp sa repar situatia si am sa redau toate detaliile. Va multumesc inca o data pt raspuns.

Alte discuții în legătură

Auditor energetic luminitaegri luminitaegri In situatia in care am un PFA si ofer audit energetic pt constructii, am nevoie de casa de marcat, sau pot factura si emite chitanta fiscala?[quot] (vezi toată discuția)
Venituri din practicarea profesiilor liberale - 2013 Laura Ciobeica Laura Ciobeica Avocatnet a publicat un articol foarte bine structurat pentru toate veniturile impozabile din Romania din care am extras pentru noi traducatorii, autorizati ... (vezi toată discuția)
Casa de marcat sylver30 sylver30 O persoana fizica autorizata ( traducator autorizat ) este nevoita sa emita bon fiscal pt persoanele fizice, dar pt persoane juridice ? (vezi toată discuția)